Charlotte Asberg

Charlotte Asberg, Concertpianiste en lyrische coloratuur sopraan, begon op 6-jarige leeftijd met pianolessen. Ze volgde les bij Roxana Nanu en Janine van Mever-Dispa. Op haar 12de won zij de 1ste prijs op het Nederlands Steinway concours. Vanaf toen begonnen haar concerten als pianiste en werd ze gevraagd voor concerten in binnen- en buitenland.

Op haar 17de vertrok ze voor een jaar naar de VS waar ze koren en solisten begeleidde bij concoursen. Ze studeerde zang aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Gerda Lombaerts, Dina Grossberger en piano bij Jan Vermeulen en Mariko Narasaki. In Utrecht behaalde ze haar bachelor voor piano bij Alan Weiss. In Maastricht behaalde ze haar Master met als specialisatie uitvoerend pianiste en kamermuziek bij Tony Ehlen. In 2010 ontving ze als repetitor haar Postgraduaat in de podiumkunsten aan de Operastudio Vlaanderen. Sindsdien is ze internationaal werkzaam als sopraan, zangcoach, begeleidster en repetitor voor (opera)zangers en docenten en is ze actief als docente aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Gent.

Ze heeft zich in de loop van de tijd breed georiënteerd: haar zangrepertoire is zeer divers (opera, lied, oratoria, lichte muziek). Zo vertolkte zij vocale hoofdrollen tijdens Proms en Passieconcerten in Nederland en België.  Ze zong o.a. de sopraansolo uit Moulin Rouge en soleerde regelmatig in ‘Die Sieben letzten Worte Christi am Kreuz’ van C. Franck met Cantorij Limburg o.l.v. Peter Eijkenboom. Ze trad op voor ambassades bij de Europese Unie in Brussel en maakte een concertreis tijdens het internationale muziekfestival in Colombia. Ze volgde masterclasses o.a. bij Eliane Rodrigues, Sarah Walker, Veronica Onetto, Graham Johnson, J-C. Vanden Eynden, Yannis Pouspourikas en Gidon Saks.

In 2013 en 2014 soleerde ze op het St.Baafsplein tijdens de Gentse Feesten. Ook trad ze in 2015 op voor de Gentse Vleugels van het Trefpunt Gent. In 2016 speelde ze het pianokwintet van Schumann in de kapel te Drongen. In 2017 begeleidde ze als pianiste, samen met Jozefien Van Parys ‘Ein Deutsches Requiem’ van Brahms met kamerkoor Furiant. In 2018 was ze soliste in de Johannes Passie van Bach met het TY Zeeuws Kamerorkest en Bachkoor Gent en speelde ze samen met Jozefien Van Parys in de Carmina Burana. Ze was vorig jaar tevens soliste tijdens het jaarlijkse festival ‘Muziek in de Kleurfabriek’ in Drongen. In 2019 gaf ze een pianorecital in de kleine zaal van de Bijloke Gent.

Voor dit en komend jaar staan diverse projecten op haar agenda. Haar huidige zangcoaches zijn Dina Grossberger, Martine Reyners en Elena Vink. Charlotte werkt sinds 2015 intensief samen met organist Paul De Maeyer. In 2015 concerteerden ze voor het eerst samen voor Orgelvereniging De Principaal in de St.Stephanuskerk Gent. Samen met hem maakt ze concertreizen in binnen- en buitenland. Met haar zussen Marleen (eerste violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest) en Evelien (concertzangeres) vormt ze een veelzijdig trio waarmee ze optreedt in Nederland.

Download hier haar volledige cv.